Svensk Solenergi / Nyheter / Nyheter 2016 / Ta bort strafftullarna på solcellsmoduler
  • Print
  • Facebook
  • LinkedIn
2016-10-21
|Politik

Ta bort strafftullarna på solcellsmoduler

Den 12 oktober skickades ett brev till EU-kommissionär Cecilia Malmström med en vädjan om att ta bort strafftullarna på solceller och solcellsmoduler från Kina. Brevet är underskrivet av fler än 400 europeiska företag i 28 medlemsländer.


De som undertecknat brevet menar att MIP (Minimum Import Prize), antidumping- och antistödåtgärder som infördes mot celler och moduler från Kina 2012 har haft en negativ effekt på hela den europeiska värdekedjan, det vill säga jobb, investeringar och marknadsutveckling i Europa. De åtgärder som togs för att hjälpa några få har misslyckats och har istället skadat väldigt många över hela Europa.

De strafftullar, m m som infördes 2012 skulle egentligen redan ha upphört, men istället inledde kommissionen en "review" som bland annat omfattar förslag till upptrappning med strafftullar mot fler länder på grund av att flera som vanligt försöker gå runt sådana här handelshinder. Svensk Solenergi avvaktade kommissionens utredning inför införandet 2012, men var emot kommissionens initiering av en reviewprocess och vi har därför uppmuntrat våra medlemsföretag att skriva under brevet till kommissionen, vilket också många gjort. 


Pågående reviewprocess ska vara avslutad i mars 2017, därav brevet som administrerats av de europeiska branschorganisationen SolarPower Europe, där Svensk Solenergi är medlem.

Pressmeddelande från SolarPower Europe (pdf)

Brev till kommissionen (pdf)